top of page
food-3270461_1280.jpg

Zuurkool met Banaan en Gehakt

Zuurkool en banaan is een verrassende maar heerlijke combinatie die je vaak tegenkomt in sommige keukens. De zoetheid van de banaan balanceert mooi met de zure smaak van de zuurkool. Hier is een recept voor zuurkool met banaan:

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 g zuurkool (uitgelekt)

  • 2 rijpe bananen

  • 300 g rundergehakt (of vegetarisch gehakt naar keuze)

  • 1 ui (gesnipperd)

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel mosterd (optioneel)

  • 1 eetlepel honing (voor extra zoetheid)

  • Zout en peper naar smaak

  • 1 theelepel gemalen komijn (optioneel, voor extra diepte)

  • 2 eetlepels appelciderazijn

  • Optioneel: een beetje geraspte kaas voor de afwerking

Bereidingswijze:

  1. Gehakt bakken: Verhit de olijfolie in een grote pan en bak het gehakt rul. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze mee totdat hij glazig is. Breng op smaak met zout, peper en eventueel de gemalen komijn.

  2. Zuurkool verwarmen: Voeg de uitgelekte zuurkool toe aan de pan met gehakt en ui. Roer alles goed door en verwarm de zuurkool op middelhoog vuur. Voeg de appelciderazijn en mosterd toe voor wat extra smaak.

  3. Bananen toevoegen: Snijd de bananen in plakjes en voeg ze toe aan de pan met de zuurkool en gehakt. Bak de banaan mee voor ongeveer 2-3 minuten, totdat de banaan begint te karamelliseren en een beetje zacht wordt.

  4. Afmaken: Voeg een beetje honing toe om de zoetheid van de banaan te versterken en alles goed door te mengen.

  5. Serveren: Serveer de zuurkool met banaan en gehakt in diepe borden. Optioneel kun je er wat geraspte kaas over strooien voor een extra romige smaak.

Tip: Dit gerecht is lekker met een aardappel of een stukje volkorenbrood ernaast, en je kunt het geheel ook nog wat extra kleur en smaak geven met wat verse kruiden zoals peterselie of bieslook.

Deze combinatie van zuurkool en banaan kan even wennen zijn, maar de smaken vullen elkaar verrassend goed aan!

Groentensoep met Bottenbouillon

Ingrediënten (voor 4-6 personen):

  • 1 liter zelfgemaakte of kant-en-klare bottenbouillon (bij voorkeur kip of rund)

  • 2 wortels (geschild en in dunne plakjes)

  • 2 stengels bleekselderij (in kleine stukjes)

  • 1 prei (in ringen)

  • 2 aardappelen (geschild en in blokjes)

  • 1 ui (gesnipperd)

  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)

  • 1 courgette (in blokjes)

  • 1 paprika (in blokjes)

  • 1 handvol groene bonen (in stukjes)

  • 1/2 kopje doperwtjes (vers of bevroren)

  • 1 laurierblad

  • 1 theelepel tijm (gedroogd of vers)

  • Zout en peper naar smaak

  • Optioneel: een beetje verse peterselie of bieslook voor garnering

  • Olijfolie of boter om in te bakken

Bereidingswijze:

  1. Bottenbouillon verwarmen: Zet de bottenbouillon in een grote pan op middelhoog vuur en breng het aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat de bouillon een beetje trekken terwijl je de groenten voorbereidt.

  2. Groenten bakken: Verhit een eetlepel olijfolie of boter in een grote soeppan. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze voor 2-3 minuten tot ze glazig zijn. Voeg daarna de wortels, prei, bleekselderij en paprika toe en bak de groenten nog 5 minuten aan, zodat ze wat smaak ontwikkelen.

  3. Soep maken: Voeg de bottenbouillon toe aan de pan met groenten. Voeg ook de aardappelen, courgette, groene bonen en doperwtjes toe. Roer goed door en voeg het laurierblad, tijm, zout en peper toe.

  4. Laten koken: Zet de soep op laag vuur en laat het geheel zo'n 30-40 minuten zachtjes koken, totdat de groenten gaar zijn. Proef en voeg eventueel extra zout, peper of kruiden naar smaak toe.

  5. Afmaken en serveren: Haal de soep van het vuur en verwijder het laurierblad. Serveer de soep warm, gegarneerd met wat verse peterselie of bieslook voor extra kleur en smaak.

Tip: Voor extra diepte kun je de bottenbouillon zelf maken door botten van kip of rund langzaam te laten trekken met kruiden en azijn (zoals in een slowcooker). Dit kan 12-24 uur duren, maar het levert een rijke, gelatineachtige bouillon op die perfect is voor soepen en stoofschotels.

Je hebt nu een heerlijke, voedzame groentensoep met bottenbouillon die perfect is voor de herfst en winter! 🥣🌱

chicken-broth-7791115_1280.jpg

ProLokaal in de Stentor

Jeffrey (47) koopt bus op marktplaats om zijn droom waar te maken

Hij heeft zijn baan opgezegd om een nieuw avontuur aan te gaan. Een avontuur met een mooie boodschap. Jeffrey Gerritse (47) uit Apeldoorn rijdt vanaf april in een oude SRV-wagen door Apeldoorn om streekproducten aan de man te brengen. ,,Maar ook mensen weer met elkaar te laten praten.”

Er zit Jeffrey Gerritse iets dwars.

De ergernis groeit al jarenlang, zeker sinds de coronatijd, en heeft te maken met hoe mensen met elkaar omgaan. De Apeldoorner kiest zijn woorden zorgvuldig. ,,De polarisatie is alleen maar groter geworden, mensen staan steeds verder uit elkaar. Dat is enorm zonde”, zegt hij.

,,Je merkt het overal. Op straat, maar ook in winkels, in de supermarkt. We zijn alleen met onszelf bezig, praten niet meer met elkaar. Soms staan we in de rij bij de kassa zonder een woord met elkaar te wisselen.”

Kortom, de verbinding is weg.

Jeffrey Gerritse gaat streekproducten verkopen vanuit een SRV-wagen. © Maarten Sprangh

En die moet terug, vindt hij. Hoe? Met voeding én contact. In een oude SRV-wagen rijdt hij vanaf april door Apeldoorn om streekproducten aan de man te brengen.

,,De kloof tussen boer en burger kunnen we verkleinen, het is nu actueler dan ooit. Laat zien wat we hier in de regio maken, ik breng het naar de mensen toe. Van vlees uit de streek, tot zuivel uit de regio. Apeldoorn, Hoenderloo, Vaassen: ik haal het van leveranciers uit de buurt, in elk geval zoveel als mogelijk. Bij sommige producten is het wat lastiger. Als ik speciale vis wil verkopen, kom ik bij een leverancier uit Urk terecht. Daar ben ik eerlijk en open over.”

Frisdrank met lokaal water

Net als de frisdranken die hij als alternatief voor de geijkte merken presenteert. ,,Dat komt van fruit iets verder weg, maar wordt hier wel in de buurt geproduceerd met lokaal water.”

Maar het mooie en speciale is, stelt Jeffrey: ,,Elk product heeft een verhaal. Hoe het tot stand komt, hoe het gegroeid is, hoe belangrijk het is voor de regio. De historie die bij het product hoort of het bedrijf waar het vandaan komt. Die verhalen ga ik vertellen. En het moet wel gezond zijn.”

Dat doet de Apeldoorner vanuit een grote bus. Een echte SRV-bus, zoals die tientallen jaren geleden nog een vertrouwd beeld in de straat waren en nu een absolute bijzonderheid. Zo’n hoekig voertuig, vroeger vaak wit, met een blauwe rand en zwarte kratten achterop met flessen melk of karnemelk.

Hij tikte zo’n wagen een paar maanden geleden op de kop via Marktplaats en mocht hem stallen bij een kennis met een loods. Daar staat het meer dan 35 jaar oude voertuig, nu nog met oude bestickering en zachte, versleten banden. De binnenkant is al bijna volledig gestript. ,,Binnenkort gaan we de boel spuiten, netjes maken en schappen installeren. Daarna volgt de buitenkant, die komt in de kleuren groen en wit, die voor mijn bedrijf staan.”

Aanschaf SRV

Deze gave wagen wordt de komende 2 maanden opgeknapt zodat we vanaf april de Apeldoornse wijken door kunnen rijden met heerlijke verse producten 🥦🥖🧅🥕🥚🥛🧀 van de lokale boeren! Bewust, persoonlijk en lokaal 🙏

We zijn druk met de voorbereidingen en meer informatie volgt! Wil je op de hoogte blijven?
Volg ons op Facebook of LinkedIn 👍

422903074_122099516216199901_3220571408195246393_n-2-725x500.jpg
bottom of page